Pročelnik odjela za tamburu: Svetlana Krajna, prof. Izvrsna savjetnica

Tamburaški odjel Glazbene škole Zlatka Balokovića vrlo uspješno djeluje unatoč tome što je jedan od najmlađih odjela u našoj ustanovi. Veliki interes učenika kao i zalaganje profesora pokazali su da zajedničkom suradnjom kao i stručnom edukacijom se mogu postići zapaženi rezultati, te na taj način doprinose ukupnom razvoju i napredovanju našeg tradicionalnog narodnog instrumenta tambure, a koje ujedno predstavljaju hrvatsku narodnu baštinu i daju osobitu prepoznatljivost hrvatskoj kulturi u svijetu.

Stoga, naš tamburaški odjel ima važan zadatak u obrazovanju mladih i talentiranih naraštaja od individualnog pa do skupnog muziciranja.

Osobita zanačajka ovog odjela je da je jedan od prvih tamburaških odjela koji je započeo s radom i obrazovanjem učenika u srednjoj glazbenoj školi. U našoj ustanovi djeluje i tamburaški orkestar Glazbene škole Zlatka Balokovića koji je osnovan 1995. pod vodstvom Dražena Varge. Tamburaški orkestar dosada je nastupao na brojnim koncertima Glazbene škole u dvoranama Hrvatskog glazbenog zavoda, Koncertnoj dvorani V. Lisinskog, HTV-u....

U školskoj 1999./2000. godini tamburaški orkestar Glazbene škole vodi Svetlana Krajna prof. koji 2000. godine ujedno osvaja i zlatnu plaketu na 23. festivalu tamburaške glazbe u Osijeku.

Kao pedagog istakla se u radu s brojnim nadarenim učenicima s kojima je imala osobitih uspjeha te je njihovo muziciranje uspjela dovesti na vrlo visoku stručnu i pedagošku razinu i postigla značajne uspjehe kako u edukaciji tako i na brojnim natjecanjima. To su Juraj Slipac, Jakša Papafava, Danijel Pavlović, Denis Kos,Hrvoje Dupin, Hrvoje Lekić, Boris Zatezalo, Mario Sorić…….

Član je brojnih žirija za tamburaše soliste  na županijskim i državnim  natjecanjima. Član je povjerenstva za izradu planova i programa za tamburu.

Mentor je brojnim pripravnicima na stručnom ispitima.

Nastupala je u Austriji,  Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Rumunjskoj, Rusiji, Ukrajini  Francuskoj, Mađarskoj, Srbiji, BiH  kao solist kao i sa Tamburaškim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda.

Autor je Zbirki skladbi za bisernicu i brač, Etide za bisernicu i brač za osnovnu glazbenu školu kao i  Zbirki skladbi za srednju glazbenu školu: Vesela šetnja za bisernicu i brač u prvom razredu srednje glazbene škole, Glazbeni trenutak za bisernicu i brač u drugom razredu srednje glazbene škole u izdanju HDGPP-a.

Svetlana Krajna, životopis

Diplomirala na Državnoj ruskoj glazbenoj Akademiji Gnjesinih u Moskvi u klasi prof. V.Čunjina tamburu- domru. Dobitnica je brojnih nagrada na natjecanjima ruskih narodnih instrumenata. Bila je solistica moskovske filharmonije kao i član čuvenog ruskog Tamburaškog orkestra «Bajan» s kojim je nastupala širom Europe i Azije.
Nastupala je i kao solistica u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Rusiji....
Surađivala je s Tamburaškim orkestrom Hrvatske radio televizije pod ravnanjem Siniše Leopolda kao i brojnim poznatim hrvatskim skladateljima Ž.Brkanovićem, A.Markovićem, B.Potočnikom, J.Njikošem, T Uhlikom, D.Bobićem, B.Starcom....Snimala je razne programe za Hrvatski radio i televiziju.
Bavi se pedagoškim radom i dirigiranjem . Na istoimenoj Glazbenoj školi započinje s radom na prvoj srednjoj glazbenoj školi za tamburu u RH.
Na taj način otvorene su brojne mogućnosti sadašnjim i budućim generacijama mladih tamburaša za temeljitu edukaciju, napredovanje i razvoj umjetničkog sviranja na tamburi.
Na njezin prijedlog kao i idejama započinje prvo Natjecanje učenika tamburaša - solista.
Sudjeluje u radu na propozicijama za županijsko i državno natjecanje tamburaša solista. Stoga je 41. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku za tamburaše soliste imalo povijesni značaj uzimajući u obzir da je to hrvatski narodni instrument te se pokazalo opravdanim organizacija natjecanja u još jednoj disciplini kao što je tambura.
Već od prvog natjecanja njezini učenici postižu zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima tamburaša solista.
Sudjeluje u radu na novim nastavnim planovima i programima za osnovnu i srednju glazbenu školu te propozicijama za natjecanje na tamburi.
Član je ocjenjivačkih sudova na županijskim i državnim natjecanjima kao u Hrvatskoj tako i u inozemstvu .
Do 2005. voditeljica je stručnog aktiva za tamburu.
Od 2019 g.- umjetnička suradnica na Osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu u sastavu Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera.
Izdaje stručnu literaturu za tamburaše u suradnji s Hrvatskim društvom glazbenih i plesnih pedagoga i Hrvatskim društvom tamburaških pedagoga.
U 2021 g. napreduje u zvanje izvrsni savjetnik.