Glazbena škola osnovana je šk. god.1970/1971. pri Centru za kulturu i obrazovanje općine Pešćenica u Zagrebu. Nedugo nakon osnivanja dobila je ime Zlatka Balokovića (1895-1965), proslavljenog svjetskog i svakako najvećeg hrvatskog violinista 20. stoljeća.

Škola je započela s radom sa 36 učenika glasovira, 22 učenika harmonike i 4 nastavnika. Teško da je itko mogao predvidjeti da će škola u idućih trideset godina toliko proširiti svoju djelatnost, te prerasti u srednju glazbenu školu i doći do brojki koje je čine jednom od najvećih i najperspektivnijih glazbenih škola u Hrvatskoj.

Za rad njezinih odjela: glasovirskog, gudačkog, duhačkog, gitarskog, teoretskog, harmonikaškog,tamburaškog,solo pjevanja i udaraljke te glazbenog vrtića, početničkog solfeggia, pjevačkih zborova, harmonikaškog, gudačkog i tamburaškog orkestra na raspolaganju je dvadeset i pet učionica, te dvije dvorane za koncerte.

Uz mnogobrojne nastupe učenika i ansambala na državnim i međunarodnim natjecanjima, priređujemo i koncerte učenika, te profesora u HGZ-u, KD Vatroslava Lisinskog, na HTV-u kao i mnoga gostovanja uz uspješnu suradnju na međunarodnoj razini.

2003. godine, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, te temeljem odluke Francuske Vlade i na inicijativu dužnosnika Francuske vlade za općinu Cousie la Chatoeau departmana L’Aisne g.

francuske pokrajine Pikardije, J. C. Dumonta, omogućena je međunarodna kulturna suradnja na nivou Glazbenih škola departmana L’Aisne i Glazbene škole Zlatka Balokovića.

Osnovna ideja međunarodne suradnje temelji se na kulturnoj razmjeni – koncerti učenika naše ustanove koji su održani u Fracuskoj u drugoj polovini studenog 2003., te koncerti učenika francuskih glazbenih škola kod nas u travnju 2004.

Prezentiramo rad učenika i nastavnika svih odjela naše glazbene škole, hrvatski narodni instrument tamburu, te naše glazbeno školstvo i hrvatske skladatelje. Koncerti učenika naše škole u nacionalnom kazalištu u Bukureštu i jedinstveni koncert u sjedištu UNESCO-a u Parizu, rezultati su kvalitetne međunarodne suradnje i potvrda kvalitete rada naših učenika i nastavnika..

Isto tako, međunarodna suradnja Glazbene škole Zlatka Balokovića i glazbenih škola i kulturnih institucija Republike Slovenije - Glazbene škole Koper, odvija se vrlo intenzivno, uzajamnim gostovanjima i priređivanjem samostalnih i zajedničkih koncerata učenika. Dosadašnji intenzivan razvoj i uspješni rezultati rezultat su iznimnog rada i zalaganja djelatnika škole. Siguran sam da će i buduće razdoblje pokazati visokokvalitetne edukativne i glazbene učinke na zadovoljstvo učenika, njihovih roditelja i nastavnika te ukupne zajednice.

ravnatelj: Marjan Krajna, prof. savjetnik

 

AKTI ŠKOLE
FINANCIJSKI DOKUMENTI
ZAKON
PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA