Martina Mičija Palić,prof.

Pijanistica Martina Mičija Palić započinje osnovnu glazbenu naobrazbu  na Glazbenoj školi “Funkcionalne muzičke pedagogije“ u Zagrebu. Maturirala je glasovir u klasi prof. Barbare Bego-Bojić, a paralelno završila i Gornjogradsku gimaziju u Zagrebu.

U svom dosadašnjem radu sudjelovala je na mnogim seminarima, natjecanjima i koncertima, osvojivši mnoge nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Do sada je imala brojne koncerte diljem Hrvatske, a gostovala je i u Austriji, Italiji te Francuskoj.

Značajno je istaknuti da pijanistica Martina Mičija Palić ima iskustva u radu s orkestrom,  surađivala je sa «Društvenim orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda» pod ravnanjem maestra Igora Gjadrova, sa simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, i sa Orchestre de Flutes Français i maestrom Pierre-Alain Bigetom.

Sudjelovala je na mnogim majstorskim tečajevima i radila sa eminentnim pedagozima poput prof. Manane Kandelaki sa Moskovskog Državnog Konzervatorija, prof. Ivane Švarc-Grenda iz Zagreba i prof. Carole Grindeae sa Royal College of Music iz Londona, prof. Toros Cana iz SAD-a i prof. Kirila Rodina sa Moskovskog Državnog konzervatorija. Pohađala je majstorski tečaj  prof. Noëla Floresa u Beču, a radila je i sa prof. Marinom Ambokadze.

Diplomirala je u srpnju 2003. na Visokoj školi za glazbenu umjetnost «Ino Mirković» u Lovranu, u klasi prof. dr. Evgenija Zarafijantsa. U rujnu 2003. nastavlja svoje umjetničko djelovanje u Parizu, na École Normale de Musique de Paris «Alfred Cortot», upisavši poslijediplomski magistarski studij klavira u klasi prof. Françoise Thinat i komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec.

U lipnju 2005. uspješno je završila poslijediplomski magistarski studij na École Normale de Musique de Paris te osvojila 2. nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe UFAM u Parizu. U toku svog školovanja u Francuskoj održala je brojne koncerte od kojih je važno izdvojiti recital u Saint Germain-en-Laye u rodnoj kući Claude Debussya, te u studenom 2005. godine koncert u salle Cortot (Pariz).

Završila je i specijalizaciju iz komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec na École Normale de Musique de Paris, u akademskoj godini 2005./2006. kao stipendistica Vlade Francuske Republike. Tokom školovanja u Parizu, također je bila i stipendistica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Tokom studija u Parizu redovito je nastupala kao korepetitor flautističke klase prof. Pierre-Yvesa Artauda (Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris).

 U travnju 2005. održala je turneju sa Orchestre de Flutes Français koja je započela u Parizu  koncertom u Salle Cortot, a zatim koncertima u MD Lisinski na „23. Muzičkom Biennalu Zagreb – ISCM World Music Days“ te u Karlovcu, Varaždinu, Rijeci, Puli i Rovinju. Na spomenutim koncertima nastupila je kao solistica sa orkestrom, a  praizvela je djela Viktorije Čop te istaknutog hrvatskog kompozitora Igora Kuljerića, koja su joj bila i posvećena.

U veljači 2007. godine održala je koncert u dvorani Muzeja Mimara povodom „Svjetskog dana bolesnika“ surađujući sa nacionalnim prvakom, baritonom Vitomirom Marofom. U svibnju 2010. godine surađuje sa američim skladateljem prof. dr. Larry Alan Smithom i violinisticom Carlom Trynchuk.

Od rujna 2006. se bavi pedagoškim radom, kao profesor klavira i korepetitor, te sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade i priznanja. U ožujku 2008. godine sudjeluje sa svojim učenicima na 20. Europskom natjecanju u Torinu –„Citta di Moncalieri“, gdje dobiva počasnu diplomu kao profesor, budući da su joj svi učenici osvojili nagrade.

Martina Micija Palic foto

Paris Salle Cortot 2005 OFF i Micija Palic