Ivan Kuruc rođen u Zagrebu 26. listopada 1982. U dobi od devet godina počinje učiti harmoniku kod profesorice Ankice Vujnović - Tonković.

Na 31. hrvatskom natjecanju učenika glazbe 1993. god osvaja 1. nagradu.

Na međunarodnom susretu harmonikaša u Puli 1995. godine osvaja 3. nagradu. Upisuje srednju  školu “Zlatko Baloković” u klasi prof. Maje Bandalović te na nagovor budućeg profesora Marjana Krajne, kod kojeg odlazi 2000., prelazi na bajan. Upisuje Filozofski fakultet u Puli, odjel Harmonika u klasi prof. Dražena Košmerla 2003. godine.

Godine 2004. na Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Puli osvaja 1. nagradu, a iste godine na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Varaždinu osvaja 3. nagradu.
Godinu dana kasnije na 31. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli osvaja 2. nagradu.

 Bio je aktivan član Akademskog harmonikaškog orkestra Ivan Goran Kovačić, Akademskog harmonikaškog orkestra Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te orkestra “Stanko Mihovilić” pri OKUD-u “Istra” u Puli s kojima osvaja brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Pored redovnog studija usavršavao se na seminarima kod poznatih svjetskih pedagoga  i koncerta kao što su: A. Skljarov, Y. Šiškin, P. Soave, L. Gore, J. Crabb, J. M. Fabiano, D. Modrušan, O. Murray, R. Bodell i drugi.

Diplomirao je 2008. godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli u klasi prof. Dražena Košmerla. Trenutno radi u glazbenoj školi Zlatka Balokovića kao profesor harmonike te kao vanji suradnik u Zagrebačkom Kazalištu Mladih. Aktivno se bavi glazbom kao član tamburaškog sastava Prava Stvar, benda As Bruxas Fatais te sastava Pelister.