Odjel Gudači

Gudači odjel glazbene škole Zlatka Balokovića je prisutan u radu škole od samih njezinih početaka. Odjel obuhvaća profesore i učenike violine, violončela i kontrabasa.

Gudačka se glazbala odlikuju velikim tonskim opsegom, sposobnošću najsuptilnijeg nijansiranja dinamike, agogike i boje tona.

odjel violina2

Danas odjel čini 8 profesora i oko 80 učenika u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi. Kroz individualnu nastavu učenici savladavaju nevjerojatne mogućnosti gudačih instrumenata a kroz sviranje uz pratnju glasovira, u komornim sastavima i u orkestru od malena se susreću sa radostima zajedničkog muziciranja.

Najbolji učenici odjela nastupaju na internim koncertima te na koncertima u Povijesnom muzeju, Hrvatskom glazbenom zavodu te u Mimari a  izuzetno nadareni učenici sudjeluju i na natjecanjima gdje postižu zapažene rezultate.

Violina
Violina je gudači instrument prepoznatljivog, jasnog zvuka. Iako je često nazivaju kraljicom instrumenata, ona je prije svega osnova orkestra i čini njegovu bazu. No, bilo da je promatramo kao solistički instrument ili kao dio orkestra, vidjet ćemo da je svugdje prisutna, kako u klasičnoj i  jazz  glazbi tako i u folklornim sastavima te svim ostalim glazbenim smjerovima. Učenje violine započinje u ranoj dobi na malom instrumentu prilagođenom visini djeteta te "raste" zajedno sa njim do svoje prave veličine.

Violina nije nikada izišla iz mode, dapače, u današnje vrijeme doživljava svojevrsnu renesansu na glazbenoj sceni.

Kontrabas
Kontrabas je najveći gudački instrument, najdubljeg tona, no može zvučati kao violončelo, pa čak i kao violina!  Osim što je baza svakog klasičnog orkestra,on „drži uzde“ u jazz sastavima,te vabi ljude na ples ,udružujući se sa bubnjevima, u raznim vrstama popularne glazbe (blues,country,rock,salsa…).  
To je jedan cool instrument !!!

Violončelo
Svojim toplim zvukom violončelo nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.  U orkestru je podjednako važan instrument  kao i violina, no isto tako često „surađuje“ sa kontrabasom stvarajući ritmičku okosnicu skladbe.  Poput učenja violine,  učenje violončela je prilagođeno rastu djeteta, tako da manja djeca započinju učenje na malim instrumentima . Već u prvoj godini učenja djeca sviraju male skladbe uz pratnju glasovira te se uče nastupati pred publikom.