Janko Ranogajec, prof.

Profesor Janko Ranogajec rođen u Zagrebu, predavač je na gudačkom odjelu(temeljni predmet-violina) u G.Š.Zlatko Baloković. Po završetku školovanja u Glazbenoj školi "Blagoje Bersa", 1980. godine upisuje studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića. Tijekom studija 1984.godine bio je koncertni  majstor međunarodnog studensko-omladinskog orkestra u Sonnenbergu (Hannover ). Po završetku studija 1985. godine stiče zvanje akademskog glazbenika i profesora violine. Nakon završene zagrebačke Muzičke akademije usavršava  se na Musik-Akademie der Stadt Basel u klasi prof. Radovana Lorkovića. Sudjelovao je na brojnim seminarima koje su održali eminentni svjetski violinisti prof. Grigorij Žislin, prof. Igor Ozim, prof. Yfrah Neaman i prof. Asja Kouchner.
    
Pedagoškim se radom kontinuirano  bavi od 1985. godine kao profesor violine u Muzičkom obrazovnom centru na lokacijama GŠ "Pavla Markovca" i GŠ "Blagoje Bersa". Tijekom dugogodišnjeg iskustva u radu s djecom i srednjoškolcima, brojni su njegovi učenici završili srednju glazbenu školu, a nekolicina upisala   i  završila  Muzičku akademiju.Njegovi su učenici sudjelovali na međunarodnim, državnim i županijskim violinističkim natjecanjima na kojima su osvajali od diploma do prvih nagrada.  .

Od 1993. godine stalno je zaposlen u Glazbenoj školi "Ivana Zajca", gdje je do 2000. godine upisivao klasu na područnom odjeljenju u  Zapruđu, a od 2000. do lipnja 2004. obavlja  funkciju ravnatelja škole. Obavljajući funkciju ravnatelja nije zanemario pedagoški rad, pa je tako nastavio rad s učenicima na školi, ali i kao vanjski suradnik Glazbenog učilišta "Elly Bašić", no s obzirom na obujam posla i odgovornosti ravnatelja, u smanjenom obimu. U radu s djecom potiče ih da vole glazbu i muziciranje, ali i da bez napornog i marljivog rada nema uspjeha.

Do kraja 1991. godine stalno je honorarno surađivao kao prva violina Opernog orkestra HNK u Zagrebu, a od 1992. angažiran je   kao stalni honorarni član prvih violina Simfonijskog orkestra HRT. S njima surađuje i danas. Aktivnim sviranjem  neprestano  proširuje spoznaje o glazbi,  potičući osobni svirački i pedagoški razvitak, čime oplemenjuje  prenošenje znanja mladom naraštaju.  

Tijekom suradnje s orkestrima gostovao je u velikim europskim glazbenim centrima, ali i širom naše domovine, te svirao s brojnim svjetski poznatim umjetnicima-pjevačima, instrumentalistima i dirigentima. Surađivao je i s mariborskim i riječkim opernim    orkestrom. Bio je član raznih komornih ansambala, a među njima i vođa sekunda, te zamjenik koncertnog majstora Hrvatskog komornog orkestra u razdoblju od 1988-1990.

Govori engleski, a služi se njemačkim jezikom. Također posjeduje osnovno informatičko znanje u radu na personalnim računalima..

ranogajec