Ivana Črnjak Mag. art. Dr. phil. savjetnica

Ivana Črnjak osnovnu glazbenu školu harmonike završava u Samoboru u klasi prof. Marine Flanjak, nakon čega završava srednju glazbenu školu “Funkcionalne muzičke pedagogije” u Zagrebu u klasi harmonike prof. Marjana Krajne. Uz srednjoškolsko obrazovanje u općoj gimnaziji “A. G. Matoš” u Samoboru i srednjoj glazbenoj školi “Funkcionalne muzičke pedagogije” iz svog glavnog predmeta harmonike, paralelno polazi i  glazbeno obrazovanje violoncella u glazbenoj školi «Ferdo Livadić» u Samoboru.

Svoje daljnje glazbeno obrazovanje nastavlja na «Universität für Musik und darstellende Kunst Graz», u klasi renomiranih pedagoga za klasičnu harmoniku Jamesa Crabba i Geiera Draugsvolla. Diplomirala  je 2000. godine. Usporedo s dodiplomskim studijem harmonike, završava i srednju glazbenu školu violoncella u glazbenoj školi “Ferdo Livadić” u Samoboru u klasi prof. Branka Hutterera, gdje s odličnim uspjehom maturira. Svoj drugi instrument violoncello, također nastavlja studirati kao drugi glavni predmet na glazbenoj akademiji u Grazu, gdje ulazi u klasu prof. Mag.art. Jörga Zwickera, priznatog austrijskog stručnjaka za staru glazbu i barokno violoncello.

Nakon diplome nastavlja poslijediplomski studij u Grazu u solističkoj klasi prof. Jamesa Crabba, te ga završava s odličnim uspjehom 2002. godine. Osim solističke klase harmonike, završava i pedagoški smjer Intrumental-Gesangs-Pädagogik (IGP – smjer instrumentalne glazbene pedagogije). Tema njezine magistarske radnje bila je “Synästetische Konzepte in der Kunst der Impressionismus” («Koncepti sinestezije u umjetnosti impresionizma»).

2002. nakon završenog poslijediplomskog studija, upisuje doktorat filozofije u Grazu, također na  «Universität für Musik und darstellende Kunst Graz»  na Instititut für Wertungsforschung, pod stručnim vodstvom mentora Univ.Prof. Dr.phil. Andreasa Dorschel. Tema dizertacije usko je povezana s njenim dotadašnjim glazbenim opredjeljenjem: «Das Akkordeon in Kroatien» («Harmonika u Hrvatskoj»). 2008. polaže završni ispit Rigorosum te brani temu svoje dizertacije, čime ujedno dobiva titulu doktorice filozofije.

Državna i međunarodna natjecanja, seminari
Tijekom svog školovanja svoje stečeno znanje dokazivala je i potvrđivala na brojnim natjecanjima, kako državnim tako i međunarodnim, te osvajala brojne nagrade (I. nagrade u Puli 1989 i 1993, I. nagrada u Castelfidardu - Italija 1990, II. nagrada u Puli 1991…). Osim solističkih nastupa na natjecanja odlazi i u kategorijama komorne glazbe (II. nagrada u Puli 1995 – duo dvije harmonike, I. nagrada u Puli 1999– duo harmonika i flauta).
Svoje glazbeno obrazovanje upotpunjuje aktivnim sudjelovanjem na brojnim seminarima na kojima surađuje s priznatim svjetskim pedagozima i solistima kao što su Peter Soave (SAD), Mie Miki (Njemačka), Vladimir Balyk (Ukrajina), Matti Rantanen (Finska), Paolo Picchio (Italija).

Zaposlenje
Ivana Cvetkovski od 2003. godine stalno je zaposlena kao profesor na osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi «Zlatka Balokovića» u Zagrebu, gdje predaje predmete harmoniku, violoncello te komornu glazbu. Tijekom svog pedagoškog rada učenici su joj nastupali na brojnim natjecanjima (regionalnim, državnim i međunarodnim), te osvajali brojne nagrade u solističkim kategorijama, kao i u kategorijama komornih sastava.

Koncertna djelatnost

Kao reproduktivni umjetnik nastupa s različitim ansamblima, kao što je Cantus ansambl (trenutno u Hrvatskoj najznačajniji ansambl koji se bavi istraživanjem i izvođenjem moderne glazbe), te je stalni član komornog ansambla Acoustic project. U posljednje vrijeme najaktivnija je u sklopu ansambla Acoustic project, koji je jedinstven ansambl takve vrste u Hrvatskoj, te je sastavljen od eminentnih hrvatskih instrumentalista. Svojim je programom usmjeren na skladatelje 20. i 21. stoljeća, a glavna im je želja poticati i inspirirati hrvatske skladatelje u eksperimentiranju sa zvukom i ostvarivanju nesvakidašnjih zvukovnih kombinacija, te dobivanju novih mogućnosti koje pružaju naizgled nespojivi instrumenti. (više info na www.acoustic-project.webatu.com)